Tutustu

Kuka on Eila Aavakare_

Taustani:

Olen kajaanilainen metsätilayrittäjä, poliitikko, äiti, vaimo ja isoäiti.  Olen asunut lapsuuteni Keski-Suomessa, vanhempieni rintamamiestilalla. Sain isältä ja äidiltä hyvän turvallisen kodin. Työ oli arjessa mukana vahvasti jo lapsena.

Kesät sain viettää maatilan töissä ja osan kesästä opiskelin kesäyliopistossa Lahdessa englantia ja ruotsia. Talvet kuluivat tiiviisti opiskelun parissa. Useampi sukupolvi asui kodissamme saman katon alla. Siksi minusta on hyvin luontevaa tulla toimeen kaiken ikäisten ihmisten kanssa. Erityisesti puolustan ja arvostan tämän päivän vanhusta, heidän elämän kokemustaan, neuvojaan. Oma iäkäs äitini elää vielä ja on minulle hyvin rakas, tärkeä ihminen. On etuoikeus elää pitkään ja nähdä uusien sukupolvien kasvaminen.

 Kannustan elämäänsä aloittelevia nuoria. Lasteni ja heidän lastensa elämässä olen vahvasti läsnä.

Pitkä, 5.5 kilometrin koulumatka, jalan tai pyörällä antoi hyvän peruskunnon. Ei ollut vapaa-ajan ongelmia. En ehtinyt olla turhautunut, enkä masentunut kun parisataametriset juurikaspenkit odottivat kesäaamuisin hoitamista. Maatalossa tottui eläimiin. Kotitilallani oli paljon tuotantoeläimiä, sekä lemmikkejä. Siellä opin, että eläimiä pitää kohdella hyvin. Metsänhoito ja liikkuminen metsissä antoi hyvät opit nykyiseen työhöni. Liikunta ja varsinkin hiihtäminen oli himoharrastus kouluvuosina. Monena talvena ylittyi 1000 kilometrin raja.

Perheeseeni kuuluu taksi/metsätilayrittäjä aviomies Jussi ja neljä aikuista lasta, jotka asuvat jo omissa kodeissaan.  Neljä lastenlasta on lähellä sydäntäni, teemme lomillamme mukavia retkiä ja vietämme aikaa mökkeillen. Opetan heille elämän perusasioita, leivotaan yhdessä, se on heidän toiveensa. Karvakuonot, eli koirat kuuluvat arkeemme ja retkiimme. Karkeakarvainen kettuterrieri Leon ja Leonin poika Napoleon ovat aktivoimassa liikkumaan yhä enemmän luonnossa.

kuka on eila aavakare_ (4)

Olen isänmaallinen, oma maa ja kansa ensin. Suomalaiset arvot, tavat ja perinteet ovat minulle tärkeitä. Suomessa ei tule piilotella rikollisia eikä paperittomia.

Olen kuulunut perussuomalaisiin vuodesta 2012 lähtien. Olen ylpeä omasta puolueestani ja edustan perussuomalaisia rinta rottingilla.

Miksi asetuin kansanedustajaehdokkaaksi 2023

Päätös lähteä ehdolle ei ollut pelkästään omani, vaan sain kannustusta äänestäjiltäni ja yrittäjiltä. Jäsenvaalit toivat minulle ehdokaspaikan. Koska tunnen olevani energinen ja toimelias ja minulla on jo yhdeksän ja puolen vuoden kokemus Kajaanin kaupungin- ja Kainuun maakunnan luottamustoimissa, sekä jo merkittävissä valtakunnallisissa toimissa. Esimerkkinä Kunta- ja hyvinvointialan työnantajain valtuuskunta, johon minut valittiin asemani vuoksi. Olen ainoa perussuomalainen nainen Suomessa, joka on valtuuston puheenjohtaja tällä hetkellä. Olen oppinut ymmärtämään, että yhteistyö on tärkeää yli puoluerajojen ja sen myötä neuvottelutaito on kasvattanut minua päätöksenteossa. Neuvottelutulos on arvokkaampi, kuin eriävä mielipide.

Viime kuntavaaleissa olin vaalipäällikkönä Kajaanista ja teimme historian parhaan tuloksen perussuomalaisille. Saimme 11 valtuustopaikkaa, siis yksi vähemmän kuin keskustalaiset ja nousimme toiseksi suurimmaksi puolueeksi Kajaanissa.  Kuntavaalien antama suurin äänimäärä (568 ääntä) Kainuun kaikista puolueista nosti minut kaupungin valtuuston puheenjohtajaksi. Viime eduskuntavaalien n.3500 ääntä kannustivat lähtemään mukaan, koska olen ollut 1. varakansanedustaja Oulun vaalipiirissä viime vaalien jälkeen. Päätavoitteeni on saada kainuulainen, perussuomalainen kansanedustaja, koska Kainuun edunajaminen vaatii, että maakunnastamme on mahdollisimman monta kansanedustajaa.

Miksi minä?

Tunnistan itsessäni vahvuuksia, joista on hyötyä päätöksenteossa. Kokemus lukuisissa luottamustehtävissä, kokemus yrittäjänä ja pitkä pankkiura sekä koulutukseni tukevat vahvaa osaamistani. Vahva talouden osaaminen ja hyvät elämäntavat auttavat minua jaksamaan työssäni ja luottamustehtävissäni. Perhe ja koti ovat minulle voimanlähteitä. Luonteeltani olen hyvin maltillinen, positiivinen, neuvottelutaitoinen, joustava, mutta tarvittaessa raudanluja.

Opin yrittäjänä tekemään nopeita itsenäisiä päätöksiä. Olen erittäin työ orjentoitunut ja pitkäjännitteinen. Huumori pitää olla mukana myös arjessa. Eniten minua ärsyttää elämässä epäoikeudenmukaisuus ja laiskuus. Olen rohkea aktiivinen suomalainen, uskallan ottaa kantaa ja olla eri mieltä, jos katson sen järkeväksi. Olen suomalaisten ja heikoimpien puolella. Apua pitää antaa, jos joku sitä tarvitsee. Päätöksenteko vaatii rohkeaa maalaisjärkeä.

Ura:

Palkkatyö oli yhteistyötä naisvaltaisella alalla, Keski-Suomen Osuuspankissa. Markkinointitehtävät, kansainvälisen kaupan maksuliike, asiantuntijatehtävät sekä työpaikan työsuojeluvaltuutetun tehtävät pitivät virkeinä. Käytännön kielitaito useammassa kielessä on yksi työn tuomista vahvuuksista. Asiakasryhmien markkinointitehtävissä vastasin tapahtumien järjestelyistä ja toimin matkanjohtajana koti-, sekä ulkomaanmatkoilla.

Luontaisetuna oli vapaa-aikana perheen Expert-kodinkoneliike. Yrittäjänä olen vastavuoroisesti toiminut miesten maailmassa. Hyvä asiakaspalvelu oli ase, jolla yrityksemme erottui kilpailijoista. Myyntityössäni olen palkittu Suomen parhaana useamman kerran. Henkilöstön rekrytointi, talous, kodinkoneiden kuljetus, asennus, tarjouspyyntöjen laskeminen, tilaukset, markkinointi ym. ovat tuttua puuhaa. Luovuttuani kivijalka yrityksestäni, elämä kuljetti Kainuuseen, jonka luonnosta  ja  kainuulaisista ihmisistä pidän valtavasti, rakkaan puolisoni lisäksi.

Yhteiskunnalliset asiat ovat aina olleet tärkeitä. Tällä hetkellä metsätilamme emännyys, omien metsieni hoito, marjastus, sienestys, kalastus ja metsästys täyttävät ajan, joka vaativilta luottamustehtäviltä jää. Kynttiläpajan tuotanto on elämässä mukana, varsinkin sesonkiaikoihin.

Kalastusta olen harrastanut SM-tasolla Keski-Suomessa 8 vuotta. Siitä on olemassa 6 SM-mitalia ja 1kpl Lions Clubin SM kultamitali.

Mottoni: En mene siitä, missä aita on matalin!

Talous:

Yrityksen rekrytointi ja talous ovat minun vastuullani. Rahalaitosura, yrittäjyys, sekä taloushallinnon koulutus ovat antaneet hyvän perustan luottamustehtäviini talouden seuraamiseen ja sopeuttamisen toteuttamiseen. Jatkuva alijäämä on laitonta.

Mielestäni taloushallinto ja säästäminen kuuluisi olla oppiaineena jo hyvin varhaisessa kouluiässä. Jatkuva velanotto on koko Suomen perisynti! Siihen on saatava muutos. Tulevalla eduskunnalla ja varsinkin hallituksella tulee olemaan erittäin haasteellinen kausi. Kotitaloudet, kunnat, kaupungit, hyvinvointialueet räpiköivät velassa. Tämä meno pitää muuttua. Vastuullinen, säästävä yhteiskunta tulee olla se maa, jossa asumme. Sellainen tulee olla meidän tulevaisuuden  Suomi!

Koulutukseni:

                  Ylioppilas

                  Yo-kauppateknikko, kansainvälinen liiketoimintalinja, Markkinointi-instituutti

                  Oikeusoppi – Kauppalaki ja Perintöoikeus

                  Työsuojeluvaltuutettu koulutus, Aktiivi opisto

                  Kaupan- ja hallinnon alan lisäkoulutus, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

                  KPJ – sertifikaatti, Kuntapuheenjohtajan johtamisvalmennus, Kuntaliitto/FCG

                  Hyvinvointiterapeutti, Satulinna/Frantsilan tila 

                  Äiti/lapsi liikunnanohjaaja koulutus, Pajulahden Urheiluopisto

Kielitaito:

                  Suomi, Ruotsi, Englanti, tyydyttävä Saksa ja Venäjän alkeet                                    

Työ:
Pankki: Keski-Suomen Osuuspankki 29 vuotta; Kansainvälinen maksuliike, markkinointi, pääkassa vastuu, sijoitus- ja säästötoiminta, vakuutukset, eläkevakuutukset, asiakasryhmien kerho- ja matkanjohtajatoiminta koti- ja ulkomailla. Työsuojeluvaltuutettu.

 • Expert Kotosähkö-kodinkoneliike osakas 26 vuotta ja 3,5 vuotta yksin omistaja, Joutsa
 • LVI-alan työnantaja/yrittäjä, 15 vuotta
 • Hyvinvointiterapeutti, talon meikkaaja/maskeeraaja, Satulinna-Hirvensalmi, 2 vuotta
 • Naisten liikunnanohjaaja iltaisin, Kansalaisopisto – Joutsa
 • Äiti/Lapsiliikunnan ohjaaja iltaisin – Joutsa, JoVaLi
 • Toiminnantarkastaja: Hankaan erämiehet, 5 vuotta

Nykyisin:  Metsätilayrittäjädesign käsityöyrittäjä ja lähes päätoiminen poliitikko.

Harrastukset: Metsät, koirat, metsästys, kalastus, leivonta, öljyväri- ja akryylimaalaus, marjastaminen, hyväntekeväisyys, liikunta, mökkeily.

Motto:  Kuuntele – ole rehellinen – pidä lupauksesi – kanna vastuusi!

Luottamustehtävät:

 • Kajaanin kaupungin valtuuston pj., (Valtuutettu 3. kausi)
 • Maakuntahallituksen 1. vpj.
 • Pohjois-Suomen neuvottelukunnan jäsen
 • Aluevaltuuston jäsen
 • Laajan johtoryhmän jäsen, Kajaanin kaupunki
 • Kunta- ja hyvinvointialan työnantajain valtuuskunnan jäsen
 • Perusnaisten kattojärjestön hallituksen jäsen
 • Kainuun Perusnaisten pj.
 • Metsäneuvoston 1. vpj.
 • Riistaneuvoston jäsen
 • Maankäyttöpoliittisen ohjausryhmän jäsen
 • Yksityiset edunvalvontatehtävät
 • 1. Varakansanedustaja, Oulun vaalipiiri

Kuka on Eila Aavakare_ (2)