Vaaliteemani

 

Koulutus, lapset ja nuoret:

Mielestäni lapsiperheiden arki tarvitsee tukea. Lisääntyneet huostaanotot ovat merkki siitä, ettei vanhemmat jaksa, ilman yhteiskunnan tukitoimia. Ei enää koulutusleikkauksia, opettajien tulee saada tehdä työtään ilman jatkuvia säästötoimia. Lasten kotihoidon tuki on tärkeä kannuste lapsiperheille, se tulee säilyttää ja vanhemmilla tulee säilyttää valinnanvapaus, kumpi vanhemmista sen pitää.

Lapsiamme pitää suojella. Lapsien seksuaalinen hyväksikäyttö on erityisen rangaistavaa ja lapselle ei tule sälyttää vastuuta siitä. Pedofiilien rangaistuksia tulee reilusti nostaa. Aikuisten vastuuta tulee kasvattaa huomattavasti.

 

Nuorten koulukiusaaminen on saanut uusia huolestuttavia piirteitä. Fyysinen väkivalta on tullut kouluihin ja nuorten keskuuteen. Siihen on löydyttävä oikeita oppeja. Virkavallan ja sosiaalitoimen yhteistyöllä saadaan uudella tavalla kitkettyä jo alkumetreillä tämäntyyppinen toiminta pois. Mielestäni kouluissa pitäisi olla turvallisuusmies, joka keskittyisi juuri väkivaltaiseen kiusaamiseen.

Fyysinen koskemattomuus tulee olla jokaisen ihmisen perusoikeus. Me aikuiset voimme omalla esimerkillämme opettaa yhteistyötä rakentavilla keskusteluilla, eikä riidellä kotona lasten ja nuorten läsnäollessa, koska me aikuiset olemme monesti malleja lapsillemme.

 

Maaseutu:

Maaseudun arvostus tulee nostaa uudelle tasolle. Koronavuosi ja etätyö mahdollistavat entistä paremmin maaseudulla asumisen. Kajaanin kaupungin tulee valmistautua muuttamaan kaavoituskuvioitaan siten, että maaseutu- ja rantarakentaminen ovat tulevaisuudessa vetovoimatekijöitä. Vapaa-ajan asuntojen muuttaminen vakiasunnoksi tulee olla entistä mutkattomampaa. Näillä toimilla tulemme saamaan uusia veronmaksajia Kajaaniin. Sotkamo on jo tämän oppinut, miksei Kajaani?

Maaseudulla tulee turvata hyvät peruspalvelut ja kyläkoulut, koska niiden lakkauttamisesta ei saada toivottua säästöä.

Kaupungin tulee hankinnoissaan ottaa huomioon lähiruoka mahdollisuudet.

 

_Mielestäni ensisijaisesti on pidettävä huolta oman maamme kansalaisista._ (2)

Petopolitiikka:

Maaseudun harrastustoimintaa tarvitaan. Yksi niistä on metsästys. Petopolitiikka on nykyään kieroutunutta, liikaa suojeluun pohjautuvaa. Järkevä kannanhoidollinen metsästys pienentäisi moninkertaisesti petoihin ja niiden tekemiin tuhoihin suunnattuja kuluja. Metsästyskoiria ja tuotantoeläimiä menee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella turhaan suden suuhun. Koirien Kennel- ja jalostustoiminta, haukkukokeet kärsivät petojen lisääntyvästä määrästä.

Ns. ”susikyydeistä” tulee päästä eroon. Lapsille on hyvää liikuntaa, kun he voivat pelotta kulkea koulumatkat pyörällä tai jalan. Lisäksi nämä kyydit suotta rasittavat kuntien taloutta. Tämä ongelma hoituu järkevällä kannanhoidollisella metsästyksellä.

 Susi ei ole uhanalainen. Pyrkimys saada Suomen susi omaksi populaatioksi muitten skandinaavisten maitten kanssa, on täyttä valheellista harhaanjohtamista. Meidän susi on jo vuosikymmeniä, jopa satoja vuosia sitten yhteistä ja samaa populaatiota Venäjän susien kanssa. Olen saanut selville, että kouluissa käy Etelä-Suomessa ns. ”Susi-lähettiläitä”, jotka vihreiden agendalla jakavat kouluissamme väärää tietoa. Susi on niin kiltti eläin, että sitä voi silittää, on heidän sanomansa. Susi-lähettiläät pois kouluista!

Suden ja ihmisen siedätyshoidolla ei ole saatu sillä haettavaa tulosta.  Paikalliselle tasolle on saatava päätökset häirikkösusien luvista. Susi-life kyttääminen ja rajaseutujen ihmisten jatkuva epäily ja kuvaaminen rikkoo jo sellaisenaan yksityissuojaa.

HUOM!

Kainuun maakuntavaltuuston kokouksessa vuosi sitten Vihreitten Silja Keränen teki huiman aloitteen: kaikki kannanhoidollinen petojen metsästys tulee lopettaa! Kaksi vasemmiston jäsentä kannattivat esitystä.

 

_Mielestäni ensisijaisesti on pidettävä huolta oman maamme kansalaisista._ (3)

SOTE:

Kainuu on osannut koronan hoidon ja tiedottamisen mallikkaasti. Kiitos pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarille. Rokotukset tulee saada laajamittaisesti kaikille ikäryhmille. Olli-Pekka Koukkari sanoi hyvin medialle, että koko pandemian hoito olisi onnistunut mallikkaasti, jos politiikkaa ei olisi sotkettu mukaan.

Olen todella huolestunut Kainuun Soten toiminnasta. Olen kokenut itsekin sitä, että päivystykseen kyllä pääsee, mutta sieltä pyydetään soittamaan aika omaan terveyskeskukseen, sieltä tulee vastaus, ettei lääkäriaikoja anneta! Kuinka minua vanhemmat henkilöt pääsevät lääkäriin??

 Ikäihmisille ja veteraaneille on taattava kunnioitettava ja inhimillinen vanhuus. Kaikki yhteiskuntaluokat tulee olla SOTE:ssa tasa-arvoisia. Vastustan ilmaispalveluita paperittomille.

Kainuun Sote ja Oys voivat jatkaa osuuskuntamallilla tapahtuvaa lääkärien vaihtoa. Kuitenkin se apu, joka piti saada Kajaanista, en saanut, mutta OYS:sta sain. Sitten valitetaan Oulun kalliita hoitoja Soten virkamiesten taholta

Home- ja kosteusvaurioiden aiheuttamien sairauksien diagnostiikka on saatava kuntoon!

_Mielestäni ensisijaisesti on pidettävä huolta oman maamme kansalaisista._ (4)

Avoimuus:

Sananvapaus pitää säilyttää ja asioista on pystyttävä keskustelemaan avoimesti. Ihmettelen, miksi salataan ja peitellään todellisia maahanmuuton kustannuksia sekä seksuaali- ym. rikostilastoja? Jos vihapuhetta ruvetaan kitkemään, sen pitää myös koskea perussuomalaisiin kohdistuvaa vihapuhetta.

Miksi Suomen hallitus ei ota sanallakaan kantaa vihatekoihin; joukkoraiskauksiin ja pedofiileihin?

Olen kokenut hyvin paljon häirintää somessa poliittisen urani aikana. Noin 150 törkeää vihapuheviestiä olen saanut viimeisen vuoden aikana. Sinänsä ne eivät työtäni päätöksentekijänä häiritse, päinvastoin ne terävöittävät työtäni. Tulen aikanaan käyttämään niitä kirjallisessa tuotannossani ja kerron ne lähteet myös, mistä ne ovat tulleet ja ketkä kirjoittaneet.

 

_Mielestäni ensisijaisesti on pidettävä huolta oman maamme kansalaisista._ (5)

Ikäihmiset:

Mielestäni ikäihmisille on tarjottava enemmän julkista, yhteisöllistä asumista. Eläkkeisiin on saatava indeksikorotukset. Vaadin isänmaamme puolesta taistelleille veteraaneille maksutonta hoitoa kotikaupungissamme. Kotipalveluihin tulee saada ehdottomasti lisäresursseja. Ehdotukseni on, että vanhuksen kauppaostokset tehdään kauppiaan kotiin toimituksilla ja kotipalvelu hoitaa kotona tapahtuvaa inhimillistä hoitoa, pyykit ,siivoaminen ym. Vanhuksella on oikeus puhtauteen ja siistiin kotiin. Turvarannekkeita on olemassa sellaisia, jotka hälyttävät itse, jos ikäihminen esim. kaatuu, ei tarvita napinpainamisia. Tämä toimintamalli on käytössä Tanskassa ja toimii hyvin.

Ikä-ihmisten harrastustoimintaa tulee tukea edullisilla liikuntapasseilla.

 

_Mielestäni ensisijaisesti on pidettävä huolta oman maamme kansalaisista._ (6)

Yrittäjyys:

ALV oikealle tasolle pienyrittäjille ja sukupolvenvaihdos helpommaksi. Perintöverokäytäntöä on muutettava – mahdollisuus yrityksen jatkajalle!

Ilmastonmuutostoimet eivät saa tulla suomalaisten yritysten maksettaviksi. Suomi on tehnyt enemmän kuin muut. Teollisuuden investoinnit tulee toteuttaa, eikä ilmastonmuutos saa niitä estää. Muussa tapauksessa tuotantolaitokset siirtyvät sinne, missä tuskin luontoa ja ilmastoa otetaan huomioon. Se on sitä vihreää siirtymää! Tämäntyyppisellä toiminnalla ei ole minkäänlaista järjellistä perustetta.

Turpeen verotuspäätös on ollut suuri virhe! Turveyrittäjä kertoi, että on ostanut miljoonainvestoinneilla kaluston, ottanut lainaa siihen, vakuutena on yrittäjäperheen uudehko omakotitalo. Nyt loppuu työ, leipä ja lähtee katto pään päältä. Hallitus tarjoo romutuspalkkiota. Varakansanedustajana otan tähän kantaa ja sanon suoraan, että tämä on vihreitten liian nopealla aikataululla aikaansaamaa yrityselämän tuhoamista!

Samoin jo tulleet ja syksyllä tulevat polttoaineveronkorotukset iskeytyy meille Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle rajuimmin. Puhutaan kuin satukirjan kertomaa, yksityisautoilun korvaamista julkisella liikenteellä. Kysymys kuuluu: millä ikäihminen kuljettaa bussipysäkiltä kauppaostokset kotiinsa, kun matkaa on useampi kilometri. Toivoisin hallituksemme jäsenten sentään tutustuvan Pohjoi-Suomen elämään ja sen olosuhteisiin.

 

_Mielestäni ensisijaisesti on pidettävä huolta oman maamme kansalaisista._ (7)

Oma maa ja kansa ensin, myös Kajaanissa!

En ole tyytyväinen Kajaanin maahanmuuttopolitiikkaan. Meillä on ollut niin kaupunginhallituksessa, kuin maakuntahallituksessa hiljainen sopimus, että työperäinen maahanmuutto on se ykkösasia. Valtuustopäätöksenä on ollut kauan jo, että 50 kiintiöpakolaista tulee Kajaaniin vuosittain. Nyt maahanmuuttojohtaja toi kaupunginhallituksen pöydän äärelle yllättäen tiedon, että kiintiöpakolaisten määrä nostetaan 100:an, koska Suomussalmi vei viime vuonna 25 siitä viidestäkymmenestä! Samaan hengenvetoon johtaja ilmoitti, että Kajaani ottaa vastaan kaikki muualta, lopetetuista vastaanottokeskuksista tulevat turvapaikanhakijat! Kajaani on avoin kaikille, näillä sanoilla hän asian ilmoitti. Näin ei voi virkamies päättää. Nämä on sen tason päätöksiä, että ne tulee tuoda aina valtuustokäsittelyyn. Kotouttamisohjelma tuodaan valtuuston käsittelyyn keskellä vuotta 2020, jolloin se on ollut jo monta kuukautta käytännössä voimassa. Valtuuston päätös puuttui. Tämä on virkamiestasolla huonoa asioitten valmistelua. Minulle sanoikin eräs Keski-Suomalainen kuntapäättäjä, että Kainuussa maahanmuuttoa johtaa virkamiehet, ei poliittiset päättäjät. Se pitää paikkansa. Kaikki turvapaikanhakijat tulee selvittää, keitä he ovat, mistä lähtöisin. Taustat pitää selvittää, ei tänne voi tulla kuka tahansa.

 

_Mielestäni ensisijaisesti on pidettävä huolta oman maamme kansalaisista._

 

 

Saavutettavuus:

Kajaanin lentoliikenne on välttämätöntä. Meillä on matkailun osuus kasvussa ja nopea siirtyminen paikasta toiseen tulee olla sujuvaa. Kaivos- ja muu yritystoiminta kaipaa kipeästi lentoyhteyksiä. Kulttuurialan tapahtumat kärsivät huomattavasti lentoliikenteen supistumisesta. Korona ei voi motittaa maakuntakenttiä. 5-tien nostaminen takaisin runkoverkoksi, aina Lappiin saakka pitää hoitaa pikimmiten. Tietoliikenneyhteyksien saaminen kattavaksi, on tulevaisuutta.

Itä-rata hanke tuo toteutuessaan Helsingin lähemmäksi Kainuuta.